شاهین

اگر مشکل تامین ارز مواداولیه و قطعات در هفته‌ها و ماه‌های آینده برطرف نشود، باید منتظر آثار آن در تولید خودرو بود

صنعت‌خودرو در شرایطی وارد ماه‌های حساس سال شده که یکی از مهم‌ترین پیش‌نیازهای استمرار تولید، یعنی تامین ارز، با چالش جدی مواجه است. مساله‌ای که شاید در ظاهر مربوط به فرآیندهای اداری، ثبت سفارش یا تخصیص منابع ارزی باشد، اما درواقع می‌تواند مستقیما به خطوط تولید خودروسازان برسد. اگر مواداولیه قطعه‌ساز تامین نشود، قطعه‌ای برای تحویل به خودروساز وجود نخواهد داشت و اگر قطعه به‌موقع نرسد، تولید خودرو نیز نمی‌تواند طبق برنامه ادامه پیدا کند.

این زنجیره ساده، همان نقطه‌ای است که اهمیت بحران فعلی را نشان می‌دهد. صنعت‌خودرو نمی‌تواند بدون تامین مستمر قطعات و مواداولیه به تولید ادامه دهد و قطعه‌ساز نیز برای ادامه فعالیت، علاوه‌بر نقدینگی، به دسترسی منظم و قابل پیش‌بینی به ارز نیاز دارد. بنابراین هرگونه وقفه طولانی در تامین ارز، دیر یا زود خود را در کف کارخانه نشان خواهد داد.

مساله نگران‌کننده این‌جاست که صنعت‌خودرو در شرایطی با این مشکل مواجه شده که حاشیه امن زنجیره‌تامین نیز مانند گذشته نیست. افزایش هزینه تولید، رشد قیمت مواداولیه، مطالبات انباشته قطعه‌سازان و فشار نقدینگی باعث شده است توان بسیاری از واحدهای تولیدی برای جبران تاخیرهای ارزی کاهش پیدا کند.

مشکل از جایی آغاز می‌شود که انبارها خالی می‌شوند

تولید خودرو فرآیندی نیست که بتوان آن را تنها با اتکا به موجودی چند هفته آینده مدیریت کرد. قطعه‌ساز برای تولید هر قطعه به مجموعه‌ای از مواداولیه و قطعات واسطه‌ای نیاز دارد. بخشی از این مواد در داخل تولید می‌شود و بخشی دیگر باید از خارج تامین شود. حتی در مواردی که یک قطعه از نظر نهایی کاملا داخلی محسوب می‌شود، ممکن است مواد یا اجزای مورد استفاده در فرآیند تولید آن وارداتی باشد.

در شرایط عادی، قطعه‌ساز با برنامه‌ریزی برای خرید و واردات مواداولیه، موجودی خود را در سطحی نگه می‌دارد که توقف‌های مقطعی در تامین را پوشش دهد. اما وقتی زمان انتظار برای دریافت ارز طولانی می‌شود، همین ذخیره احتیاطی نیز به‌تدریج مصرف خواهد شد.

در چنین وضعیتی، ممکن است کارخانه در ظاهر همچنان فعال باشد، کارگران در خطوط تولید حضور داشته باشند و سفارش‌های خودروساز نیز روی میز باشد، اما یک یا چند ماده اولیه کلیدی به پایان رسیده باشد. از این‌جا به بعد، تولید دیگر به ظرفیت اسمی کارخانه وابسته نیست؛ بلکه به تامین همان ماده‌اولیه وابسته خواهد بود.

به بیان ساده‌تر، ممکن است یک کارخانه توان تولید داشته باشد، اما چیزی برای تولید کردن در اختیارش نباشد.

زنجیره‌ای که با یک حلقه ضعیف متوقف می‌شود

یکی از ویژگی‌های صنعت‌خودرو، وابستگی شدید اجزای زنجیره تولید به یکدیگر است. برای تولید یک خودرو صدها قطعه و مجموعه باید در زمان مشخص در اختیار خط مونتاژ قرار گیرد. به‌همین دلیل، کمبود یک قطعه می‌تواند برنامه تولید یک محصول را مختل کند.

این موضوع در شرایطی اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که برخی قطعات یا مواداولیه دارای تامین‌کنندگان محدود باشند. در این شرایط، خودروساز نمی‌تواند به سادگی تامین‌کننده دیگری را جایگزین کند؛ زیرا تغییر قطعه ممکن است نیازمند تایید فنی، آزمون، تغییر فرآیند تولید یا حتی تغییر در مدارک مربوط به خودرو باشد.

بنابراین زمانی که قطعه‌ساز به دلیل نبود مواداولیه با مشکل مواجه می‌شود، خودروساز نیز نمی‌تواند همیشه با یک جایگزینی ساده، مشکل را برطرف کند.

کاهش تولید ممکن است ابتدا دیده نشود

یکی از خطرناک‌ترین ویژگی‌های بحران تامین، تاخیر میان وقوع مشکل و مشاهده آثار آن در بازار است. ممکن است امروز مواداولیه یک قطعه‌ساز با مشکل مواجه شود اما اثر آن چند هفته بعد در آمار تولید خودروساز نمایان شود.

خودروسازان معمولا در مرحله نخست تلاش می‌کنند با مدیریت موجودی، اولویت‌بندی تولید، استفاده از ذخایر قطعات و تغییر برنامه خطوط، تولید را حفظ کنند. اما این اقدامات بیشتر نقش زمان‌خریدن دارند.

اگر ارز مورد نیاز در این فاصله تامین نشود، ذخایر نیز کاهش پیدا می‌کنند و درنهایت نقطه‌ای فرا می‌رسد که ادامه تولید با ظرفیت قبلی امکان‌پذیر نیست.

به‌همین دلیل، ممکن است آمار تولید یک ماه هنوز تصویر کاملی از وضعیت زنجیره‌تامین ارائه نکند، اما چند ماه بعد کاهش تیراژ کاملا قابل مشاهده باشد.

بحران ارز چگونه به بازار خودرو می‌رسد؟

اثر نهایی این اتفاق در کارخانه باقی نمی‌ماند. خودرو پس از تولید باید به بازار برسد و هر دستگاهی که به‌دلیل کمبود قطعه تولید نشود، به معنای کاهش یک دستگاه از عرضه آینده بازار است.

در شرایطی که بازار خودرو با کاهش قدرت خرید مصرف‌کنندگان، تورم عمومی و نوسان نرخ ارز مواجه است، کاهش عرضه می‌تواند شرایط را پیچیده‌تر کند.

البته نمی‌توان گفت هر کاهش تولیدی بلافاصله به افزایش قیمت منجر خواهد شد. اما اگر کاهش تیراژ ادامه‌دار باشد، موجودی خودرو در بازار کاهش پیدا می‌کند و همین مساله می‌تواند زمینه افزایش فاصله میان عرضه و تقاضا را فراهم کند.

از سوی دیگر، بازار خودرو به‌شدت تحت تاثیر انتظارات قرار دارد. اگر فعالان بازار احساس کنند که تولید در ماه‌های آینده کاهش خواهد یافت، بخشی از تقاضا ممکن است زودتر وارد بازار شود. در این صورت، کاهش عرضه واقعی با تقاضای احتیاطی و سرمایه‌ای ترکیب می‌شود و فشار بیشتری بر بازار وارد خواهد کرد.

قطعه‌ساز؛ اولین قربانی، خودروساز؛ قربانی بعدی

در این میان، نباید تصور کرد مشکل تامین ارز فقط خودروسازان را تهدید می‌کند. اتفاقا نخستین فشار به قطعه‌ساز وارد می‌شود.

قطعه‌سازی که مواداولیه در اختیار ندارد، تولیدش کاهش پیدا می‌کند. کاهش تولید به‌معنای کاهش فروش است و در شرایطی که مطالبات قبلی او نیز از خودروساز وصول نشده، سرمایه در گردش بنگاه بیشتر تحت فشار قرار می‌گیرد.

در ادامه، قطعه‌ساز ممکن است برای جبران کمبود نقدینگی ناچار به دریافت تسهیلات شود؛ اما اگر هزینه تامین مالی نیز افزایش یافته باشد، هزینه تولید بالا می‌رود. درنهایت مجموعه‌ای از مشکلات شامل ارز، نقدینگی و قیمت مواداولیه به صورت هم‌زمان بر تولیدکننده فشار وارد می‌کند.

این وضعیت دقیقا همان چیزی است که می‌تواند یک مشکل ارزی را به بحران تولید تبدیل کند.

تخصیص ارز به تنهایی کافی نیست

در سیاستگزاری ارزی صنعت‌خودرو، یک نکته اساسی باید مورد توجه قرار گیرد: تخصیص ارز با تامین ارز تفاوت دارد.

برای کارخانه، آن‌چه اهمیت دارد این نیست که چه میزان ارز روی کاغذ برای صنعت در نظر گرفته شده است؛ مهم این است که مواداولیه چه زمانی خریداری می‌شود، چه زمانی وارد کشور می‌شود و چه زمانی به خط تولید می‌رسد.

فرآیند تامین نیز زمان‌بر است. پس از دریافت ارز، خرید انجام می‌شود، کالا باید حمل شود، به کشور برسد، از گمرک ترخیص شود و سپس به کارخانه منتقل شود. بنابراین اگر تخصیص ارز در زمانی انجام شود که موجودی کارخانه به نقطه بحرانی رسیده است، حتی تامین آن ارز نیز ممکن است نتواند از توقف فوری تولید جلوگیری کند.

به همین دلیل، سیاست ارزی صنعت‌خودرو باید بیش از گذشته از نگاه آماری فاصله بگیرد و با نیاز واقعی خط تولید هماهنگ شود.

خطر اصلی، کاهش عرضه در ماه‌های آینده است

اگر مشکل تامین ارز مواداولیه و قطعات در هفته‌ها و ماه‌های آینده برطرف نشود، باید منتظر آثار آن در تولید خودرو بود. این آثار ممکن است ابتدا محدود و پراکنده باشند، اما در صورت استمرار مشکل، می‌توانند به کاهش قابل توجه تیراژ منجر شوند.

نکته مهم این است که بازار خودرو با یک وقفه زمانی به این اتفاق واکنش نشان می‌دهد. خودرویی که امروز تولید نمی‌شود، شاید امروز روی موجودی بازار تاثیری نگذارد، اما چند هفته یا چند ماه بعد نبود آن در شبکه عرضه قابل مشاهده خواهد بود.

از این منظر، بحران فعلی بیش از آن‌که یک مشکل مربوط به امروز بازار خودرو باشد، هشدار نسبت به عرضه ماه‌های آینده است.

سیاستگزار نباید منتظر توقف خط بماند

تجربه صنعت خودرو نشان داده است که حل یک مشکل پس از توقف خط تولید، بسیار پرهزینه‌تر از پیشگیری از آن است. اگر قطعه‌ساز امروز اعلام می‌کند که برای تامین مواداولیه با مشکل مواجه است، این هشدار باید پیش از آن‌که به کاهش تولید خودرو تبدیل شود، مورد بررسی قرار گیرد.

تامین به‌موقع ارز مواداولیه، تسریع فرآیندهای ثبت سفارش و تخصیص، اولویت دادن به مواد و قطعات مورد استفاده در خطوط تولید و همچنین توجه هم‌زمان به مشکل نقدینگی قطعه‌سازان، می‌تواند از انتقال بحران به خودروساز جلوگیری کند.

در کنار این موضوع، باید میان ارز مورد نیاز برای حفظ تولید جاری و سایر مصارف ارزی صنعت تفاوت قائل شد. وقتی یک واحد تولیدی برای ادامه فعالیت و تحویل سفارش خودروساز به ماده‌اولیه نیاز دارد، تامین آن ماده‌اولیه باید در اولویت قرار گیرد؛ چراکه توقف یک واحد در زنجیره می‌تواند مجموعه بزرگ‌تری از تولید را تحت‌تاثیر قرار دهد.

فرصت برای پیشگیری هنوز وجود دارد

بحران تامین ارز هنوز لزوما به معنای توقف گسترده تولید خودرو نیست، اما نشانه‌های آن را نمی‌توان نادیده گرفت. فاصله میان تامین مواداولیه و نیاز واقعی خطوط تولید اگر بیشتر شود، حاشیه امن صنعت‌خودرو کاهش خواهد یافت.

درچنین شرایطی، مهم‌ترین اقدام، واکنش پیش از وقوع بحران است. اگر مواد اولیه به موقع تامین شود، قطعه‌ساز تولید خود را ادامه می‌دهد، قطعه به خودروساز می‌رسد و خودرو طبق برنامه تولید و روانه بازار می‌شود.

اما اگر این زنجیره در نقطه تامین ارز متوقف شود، تبعات آن به ترتیب در قطعه‌سازی، خودروسازی و بازار خودرو نمایان خواهد شد.

اکنون مساله اصلی صنعت‌خودرو صرفا حفظ ظرفیت تولید نیست؛ حفظ جریان تولید است. ظرفیت کارخانه‌ها روی کاغذ می‌تواند بالا باشد، اما اگر مواداولیه به موقع به‌کارخانه نرسد، این ظرفیت هیچ اثری بر تعداد خودروهای عرضه‌شده به بازار نخواهد داشت.

از همین رو، هشدار درباره تامین ارز را باید جدی گرفت؛ چراکه بحران ارزی در صنعت‌خودرو ممکن است امروز در حساب‌های قطعه‌سازان دیده شود، فردا در خطوط تولید خودروسازان و درنهایت در بازار، به شکل کاهش عرضه خودرو خود را نشان دهد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha